Aubagio

Aubagio (teriflunomide) is een middel dat bij mensen met Multiple Sclerose wordt ingezet om het ziekteproces af te remmen. Aubagio is in september 2013 goedgekeurd door de Europese autoriteiten (EMA), en wordt sinds 1 juli 2014 vergoed door de zorgverzekeraars in Nederland.
 

Werkingsmechanisme

Aubagio remt de deling van een bepaald type geactiveerde witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het ontstekingsproces bij MS.

Toediening

Aubagio is beschikbaar als tablet (14 mg) dat op elk moment van de dag, met of zonder voedsel, oraal kan worden ingenomen met een glas water. Dit medicijn moet eenmaal daags worden ingenomen. Er zijn geen speciale bewaarcondities, dus u hoeft dit niet gekoeld te bewaren.


Effect

Aubagio vermindert het aantal terugvallen, de mate van invaliditeit, de afname van het hersenvolume en het aantal (nieuwe) afwijkingen op de MRI scan. 

Voor wie geschikt?

Volwassenen met relapsing remitting MS.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, diarree, misselijkheid, tijdelijke verminderde haardichtheid en stijging van leverenzymen in het bloed. Het veiligheidsprofiel op lange termijn (12 jaar) laat geen nieuwe of onverwachte bijwerkingen zien.


Welke onderzoeken kunt u verwachten

Uw arts moet uw behandeling in de gaten houden door middel van regelmatig bloedonderzoek, het controleren van uw bloeddruk en alert te zijn op andere symptomen van mogelijke bijwerkingen.   


Communiceer met uw arts

U ontvangt van uw arts een pati├źntenkaart met daarop de symptomen waar u op moet letten. Als u symptomen van infecties of gele verkleuringen van huid en/of oogwit ervaart tijdens het gebruik van Aubagio dan is het verstandig om uw behandelend arts te raadplegen. 

Tijdens en eventueel na de behandeling met Aubagio is het gebruik van anticonceptie belangrijk. Aubagio kan snel verwijderd worden uit het lichaam door middel van een speciale procedure. Zonder deze procedure kunnen na gemiddeld 8 maanden (en in individuele gevallen tot 2 jaar) nog lage waarden Aubagio in het bloed aanwezig zijn. Neem dan ook contact op met uw neuroloog als u zwanger bent of wilt worden. 

Ook in de volgende situaties is het erg belangrijk om te overleggen: 

- Als u een tablet vergeten bent of als u een tablet te veel heeft genomen

- Wanneer u andere medicijnen naast Aubagio gaat gebruiken (ook homeopathische middelen)

Stel een vraag