Betaferon

Dit is een 1ste lijns behandeling die bij mensen met MS wordt ingezet om de klachten te verminderen en achteruitgang van de ziekte zoveel mogelijk te beperken.

Werkzaamheid

De werkzame stof van Betaferon is interferon beta-1b, dit zijn dierlijke eiwitten die een rol spelen bij het afweersysteem.

Toediening

Betaferon wordt thuis via een injectiespuit onder de huid ingebracht. De gebruikelijke dosering is 250 microgram/ml oplossing om de dag. Dien Betaferon op dezelfde dagen van de week toe en op dezelfde tijdstippen. Betaferon kunt u bewaren op kamertemperatuur onder de 25 graden celcius of in de koelkast.

Effect

Het is aangetoond dat Betaferon het aantal aanvallen kan verminderen met ongeveer 30%. Ook is de ernst van die aanvallen minder en het kan de toename van invaliditeit enigszins vertragen. 

Voor wie geschikt?

Betaferon kan voorgeschreven worden door de neuroloog aan mensen met MS die aanvallen en herstelmomenten ervaren.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van Betaferon zijn griepachtige verschijnselen in het begin van de behandeling, zoals moeheid, koorts, misselijkheid, koude rillingen, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn. Daarnaast komt regelmatig irritatie voor op de prikplekken.