Rebif

Dit is een 1ste lijns medicatie die bij mensen met MS met terugvallen wordt ingezet om de klachten te verminderen en achteruitgang van de ziekte zoveel mogelijk te beperken.

Werkzaamheid

De werkzame stof van Rebif is interferon beta-1a, dit is een natuurlijk eiwit dat een rol speelt bij het afweersysteem.

Effect

Het is aangetoond dat Rebif het aantal aanvallen kan verminderen met 32%, de ernst van die aanvallen kan verminderen, en de toename van invaliditeit kan vertragen met ongeveer 74%. Resultaten zijn na een maand meetbaar met een MRI-scan. 

Toediening

Rebif wordt thuis via een auto-injector onder de huid  ingebracht. De gebruikelijke dosering is 44 microgram driemaal per week. De dosering van 22 microgram driemaal per week is een optie als de dosering van 44 microgram moeilijk te verdragen is. Neem Rebif op dezelfde dagen van de week en op dezelfde tijdstippen. Rebif kunt u in de koelkast bewaren.

Voor wie geschikt

Rebif kan voorgeschreven worden door de neuroloog aan mensen met MS die aanvallen en herstelmomenten ervaren en mensen met CIS die een hoog risico lopen op het ontwikkelen van MS. CIS is mogelijk een eerste MS schub.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van Rebif zijn griepachtige verschijnselen bij het begin van de behandeling, zoals moeheid, koorts, misselijkheid, koude rillingen, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn. Daarnaast kan pijn ontstaan op de plaats van de injectie.