Remmende behandelingen

Remmende medicaties zijn middelen die het ziekteproces van MS mogelijk afremmen. Ze werken preventief. Ze kunnen toekomstige aanvallen in aantallen doen verminderen, afzwakken en de toename van invaliditeit afremmen. Deze middelen worden alleen voorgeschreven aan mensen met MS die schubs ervaren.

1ste en 2de lijns

In Nederland maken we een onderscheid tussen "1ste lijns" en "2de lijns" remmende behandelingen. Het belangrijkste verschil hiertussen is dat 1ste lijns behandelingen vaak in het begin van het ziekteproces worden voorgeschreven. Vlak na de diagnose. De 2de lijns behandelingen worden vaak pas voorgeschreven wanneer de 1ste lijns onvoldoende effect hebben. Om in aanmerking te komen voor een 2de lijns behandeling, moet men vaak aan bepaalde strenge criteria voldoen. De ontwikkeling van het ziekteproces moet bijvoorbeeld erg snel gaan en er moet bewijs zijn dat een 1ste lijns behandeling niet goed genoeg heeft gewerkt.


Overweging

De 2de lijns behandelingen die beschikbaar zijn voor MS kunnen effectiever zijn dan de 1ste lijns, maar de bijwerkingen kunnen minder acceptabel zijn. Naast het advies van de neuroloog is het aan een ieder met MS om voor zichzelf te bepalen of bijwerkingen acceptabel zijn. Zorg er dan ook voor dat u op de hoogte bent van alle facetten van een behandeling. Deze website kan u daarbij helpen. 

Zowel de 1ste als de 2de lijns behandelingen, mits aan alle opgestelde criteria wordt voldaan, worden in Nederland door de zorgverzekering vergoed.
FirstPrev«Pagina 1 van 6»NextLastAll
2e lijns behandelingen
Stel uw vraag