Ocrevus
Ocrevus (Ocrelizumab) is een middel dat bij mensen met Multiple Sclerose wordt ingezet om het ziekteproces af te remmen. Ocrevus wordt sinds maart 2018 in Nederland vergoed door de zorgverzekeraars.
Werkzaamheid
Ocrevus heeft net als de andere middelen die nu beschikbaar zijn een effect op de ontstekingsactiviteit van de MS in het centrale zenuwstelsel.De precieze werking van Ocrevus bij Multiple Sclerose is niet geheel duidelijk. Ocrevus vermindert het aantal B-cellen (witte bloedcellen die een onderdeel vormen van het immuunsysteem) waardoor het immuunsysteem wordt onderdrukt. Hierdoor vermindert het aantal relapses en vertraagt de achteruitgang (progressie) van MS.
Toediening
Ocrevus wordt elke 6 maanden per infuus toegediend. Deze toediening vindt plaats in het ziekenhuis door artsen en verpleegkundigen die ervaring hebben met deze behandeling.Voordat Ocrevus wordt toegediend krijgt u eerst andere medicatie per infuus toegediend. Dit is om de kans op bijwerkingen van Ocrevus zo klein mogelijk te maken. De middelen die toegediend worden zijn een ontstekingsremmend medicijn en een medicijn dat allergische reacties voorkomt. Eventueel kan ook een middel worden toegediend om te voorkomen dat u koorts krijgt.
De eerste keer dat u Ocrevus krijgt toegediend, wordt dat in 2 halve doseringen gedaan met een tussentijd van 2 weken. U gaat daarvoor dus 2 keer naar het ziekenhuis. De totale behandeling duurt per keer ongeveer 4,5 uur.Vervolgens wordt de behandeling ieder half jaar herhaald. Dan krijgt u steeds de volledige dosering en duurt de totale behandeling 5 tot 6 uur. Tijdens en na het infuus wordt u goed geobserveerd. Wanneer er door de toediening van Ocrevus bijwerkingen optreden dan zal het infuus (tijdelijk) gestopt worden of zal de snelheid van het infuus worden aangepast.
Effect
Ocrevus werkt bij zowel Relapsing MS als vroege Primair Progressieve MS. Bij RMS vermindert Ocrevus het aantal relapses. Ook neemt de ziekteactiviteit zoals die op een MRI zichtbaar gemaakt kan worden af. Dit effect werd in onderzoek aangetoond bij mensen met MS die nog niet eerder met een ander middel behandeld waren maar ook bij mensen met MS die onvoldoende reageerden op een andere ziekteremmende medicatie voor MS.Bij mensen in het vroege stadium van Primair Progressieve MS heeft Ocrevus invloed op de progressie van MS en vermindert het de achteruitgang van de loopsnelheid.
Voor wie geschikt?
Volwassenen met actieve Relapsing Multiple Sclerose of met vroege Primair Progressieve Multiple Sclerose.
Relapsing Multiple Sclerose: Ocrevus mag worden voorgeschreven aan volwassenen met een actieve vorm van Relapsing Multiple Sclerose (RMS).
Primair Progressieve Multiple Sclerose: Voor mensen met primair progressieve MS geldt dat er sprake moet zijn van vroege PPMS. Uw arts zal samen met u bepalen of er nog sprake is van vroege PPMS. Dit is afhankelijk van hoe lang u al PPMS heeft, de mate van invaliditeit en of er tekenen van ontsteking zichtbaar zijn of zijn geweest op de MRI.
Met ‘een actieve vorm’ wordt bij zowel RMS als bij PPMS bedoeld dat er op de MRI nieuwe aankleurende laesies zichtbaar moeten zijn (bij contrasttoediening) of dat er op de MRI sprake moet zijn van nieuwe of groter wordende laesies. Bij een actieve vorm van RMS kan ook sprake zijn van een relapse (terugval).
Bijwerkingen
Niet iedereen zal bijwerkingen van Ocrevus ervaren. Bijwerkingen van Ocrevus die voor kunnen komen zijn voornamelijk:
- infusiegerelateerde reacties
- infectie van de bovenste luchtwegen
- griep
Doordat het immuunsysteem wordt onderdrukt zult u mogelijk iets vatbaarder kunnen zijn voor virus- en bacteriële infecties.
Welke onderzoeken kunt u verwachten?
Voorafgaand aan iedere behandeling met Ocrevus zult u door de arts onderzocht worden en kan er bloed worden afgenomen. De behandeling met Ocrevus zal worden uitgesteld wanneer u op dat moment een infectie doormaakt of als u problemen hebt met uw immuunsysteem.Tijdens de infuustoediening wordt er goed geobserveerd of er zich bijwerkingen voordoen. Na de toediening van Ocrevus blijft u ter controle nog een uur in het ziekenhuis. Wanneer u naar huis gaat krijgt u instructies mee waar u op moet letten en wanneer u contact op moet nemen.
Communiceer met uw arts
U moet direct in overleg gaan met uw neuroloog wanneer u binnen 24 uur na toediening last krijgt van bijwerkingen die er nog niet waren toen u nog in het ziekenhuis was voor de toediening. U krijgt bij iedere toediening van Ocrevus instructies waar u op moet letten en wanneer contact op te nemen.Ook moet u contact opnemen wanneer u koorts of rillingen krijgt, een hoest die niet overgaat of wanneer u klachten van een herpes bemerkt (koortsblaasjes, gordelroos, genitale zweren). Bespreek te allen tijde met uw behandelend arts eventuele vragen en/of twijfels over de behandeling of mogelijke bijwerkingen.